ریزش موی سکه ای در کودکان همانند بزرگسالان مشاهده میشود. در مقاله ریزش موی سکه ای درباره کلیات ریزش مو صحبت کردیم. اگر آن مقاله را مطالعه نکردهاید ابتدا پیشنهاد میکنیم سری به مقاله قبلی بزنید و سپس به ما ملحق شوید. البته که قدم شما بالای چشم است.
همه چیز در مورد آلوپسی آره آتا
شما میتوانید با استفاده از منوی کنار صفحه یا لینکهایی که در طول این مقاله برایتان قرار دادهایم به سایر مقالات مرتبط با «آلوپسی آره آتا» بروید و اطلاعات خود را تکمیل کنید.
ریزش موی سکه ای در کودکان؛ آیا مسئله جدیست؟
در مقاله ریزش موی سکه ای به علل کلی این بیماری پرداختیم. این بیماری از چند جهت در کودکان متمایز است. در ادامه به علت این اهمیت خواهیم پرداخت.
نکات ریزش موی سکه ای در کودکان

خدایا! چرا من؟!
کودکان و نوجوانان سن حساسی را میگذرانند. آنها در حال یادگیری بازیهای اجتماعی هستند. فرایندی که به آن در روانشناسی نقشپذیری گفته میشود. آنها یاد میگیرند تا در محیطهای خارج از خانه با دیگران تعامل داشته باشند. ریزش موی سکه ای در کودکان ممکن است باعث تغییر چهره محسوس آنها شود. تغییری که در رابطه آنها با خود، خانواده و سایرین تغییر ایجاد میکند.
در صورت بروز تغییر در چهره به علت این بیماری، نقش خانواده در مدیریت موقعیتهای آتی بسیار حیاتی خواهد بود. نکات زیر را مدنظر داشته باشید.
آرام باشید!
در صورتی که کودک دلبندتان با بیماری ریزش موی سکه ای دست و پنجه نرم میکند، هم او و هم شما دچار اضطراب میشوید. حق هم دارید. یادتان باشد که شما برای فرزندتان حجت هستید. هرچه شما بگویید برای او قابل پذیرش و حکمی قطعی است.
اگر کودکی که دچار ریزش موی سکه ای شده مادر خود را هراسان بیابد، هراسان خواهد شد. احتمالا از شما سوال خواهد پرسید یا گریه خواهد کرد. با آرامش با او صحبت کنید و سعی کنید با زبان ساده به او توضیح دهید دچار چه بیماریای شده است. ریزشی که به امید خدا موقتی خواهد بود. در موارد شدید بیماری ریزش موی سکه ای در کودکان ممکن است نیاز داشته باشید تا با متخصص بهداشت روان صحبت کنید. هم شما و هم کودکان به آرامش نیاز دارید، این حق شماست.
واقعا آرام باشید!
قدم اول را به خوبی برداشتید. به شما تبریک میگوییم. کودک شما از بیماری خود نمیترسد اما حال مشکل بزرگتری داریم؛ خود شما!
والدین کودک مبتلا به بیماری ریزش موی سکه ای نباید آرامش خود را از دست بدهند. البته که کار سختی خواهد بود. بالاخره بخشی از موهای کودک دلبند شما ریخته است. ممکن است به توصیههای همسایهها یا برخی از سایتهای غیرعلمی روی بیاورید. به شدت شما را از این کار برحذر میداریم. آرامش خود را حفظ کنید و به پزشک رجوع کنید.
ریزش موی سکهای در کودکان چیزی نیست که درمان نداشته باشد. در ادامه شما را با این درمانها بیشتر آشنا خواهیم کرد. اگر به دنبال راهکارهایی برای کاهش استرس خود هستید میتوانید از مقاله راههای کنترل استرس کمک بگیرید.
ریشهیابی کنید
تحقیقات نشان دادهاند ریزش موی سکه ای در کودکان ارتباط زیادی با استرس دارد. پس ریشهیابی میتواند کمک بزرگی به بهبود حال روحی کودک و البته خود شما کند. دقت کنید که در سنین پایین از دست دادن پدربزرگ یا مادربزرگ و همچنین جابهجایی در محل سکونت یا محل تحصیل میتواند فشار زیادی داشته باشد.
ممکن است این بیماری ارثی هم باشد. به این معنا که یکی از فامیلهای درجه یک قبلا به ریزش موی سکه ای دچار بوده است. اگر چنین است میتوانید با استفاده از تجربیات وی فضایی ایمنتر برای درمان بهتر کودکان ایجاد کنید.
به دنبال درمان باشید
درمان قطعی برای بیماری وجود ندارد اما درمانهای حمایتی وجود دارند که با توجه به شدت بیماری از آنها استفاده میشود. در ادامه به این روشها اشاره خواهیم کرد. البته تمام روشهای درمانی را در مقالهای جداگانه به تفصیل بررسی کردهایم.
در سر کودک من چه میگذرد؟

البته منظور از سر این بار موی سر است نه داخل آن! ریزش موی سکه ای در کودکان نوعی بیماری خود ایمنی است. یعنی دستگاه ایمنی بدن به موی کودک به چشم عامل بیگانه نگاه میکند و کمر به از بین بردن آنها میبندد. نتیجهی این نگاه نابهجا! ریختن موها به صورت سکهای ایست. اندازه این سکهها میتواند بزرگ یا کوچک باشد.
ریزش مو در کودکان حدود یک سوم از کل بیماران ریزش موی سکه ای را به خود اختصاص میدهد. این بیماری در حدود نیمی از کودکان به صورت خفیف بروز میکند. مواردی از بروز مجدد بیماری ریزش سکه ای مو در کودکان هم گزارش شده است. حدود 50 درصد مواقع بیماری خود به خود بهبود مییابد. پس مراقبتهای عمومی و زمان دادن میتواند باعث رویش مجدد موها در یک بازهی زمانی یک ساله شود.
جدیدترین درمانها برای ریزش موی سکهای در کودکان
در بحث درمان ریزش موی سکه ای در کودکان باید به چند نکته توجه داشته باشیم. سن کودک و همچنین میزان تحمل او در برابر درمانهای گوناگون متفاوت است. همچنین باید فاکتورهای دخیل در رشد او را نیز در نظر بگیریم.
در ادامه روشهای تایید شده برای درمان ریزش موی سکهای در کودکان را با هم مرور میکنیم. ما این درمانها را از مقالات معتبر چاپ شده در این زمینه از سال ۲۰۰۸ الی ۲۰۲۰ میلادی جمعآوری کردهایم. البته در صورتی که مایلید تمام روشهای جدید و قدیمی درمان ریزش موی سکه ای را بررسی کنید، پیشنهاد میکنیم به مقالهای به همین نام رجوع کنید که در سایت ریرا قرار دادهایم.
توجه کنید که مجله ریرا به هیچ وجه درمان خودسرانه را تایید نمیکند. هدف ما افزایش آگاهی شما عزیزان است. چرا که افزایش اطلاعات باعث کاهش استرس و اخذ بهترین تصمیم میشود. شما باید برای اجرای هر یک از این درمانها با پزشک خود مشورت نمایید.
کورتیکواستروئیدهای موضعی
کورتیکواستروئیدها یا کورتونها به دستهای از داروها گفته میشود که در کاهش التهاب و حساسیت سیستم ایمنی نقش دارند. با این تعریف میتوان به نقش این داروها در درمان بیماری ریزش موی سکه ای در کودکان پی برد. معمولا به عنوان اولین انتخاب برای درمان ریزش سکه ای مو در کودکان با شدت متوسط تا شدید از این درمان استفاده میشود.
در برخی مراکز درمانی کشورهای پیشرو در زمینه درمان ریزش موی سکهای در کودکان، ابتدا از پماد قویتر کلابتازول استفاده میشود. پس از مدتی کلابتازول را با کورتیکواستروئیدی ضعیفتر مانند بتامتازون جایگزین میکنند.


ماینوکسیدیل
دارویی دیگر برای درمان ریزش موی سکه ای در کودکان ماینوکسیدیل است. از ماینوکسیدیل به عنوان یک درمان کمکی در کنار کورتوکواستروئیدها میتوان استفاده کرد. در استفاده از این پماد دارویی باید به دو نکته مهم توجه نمود:
- این دارو ممکن است باعث کاهش فشار خون و افزایش ضربان قلب شود.
- این دارو ممکن است باعث رشد بیش از حد مو در نواحی از صورت و گردن در کودکان شود.
به همین علت حتما باید پیش از استفاده با پزشک متخصص مشورت کرد.
کورتیکواستروئیدهای تزریقی

این روش معمولا برای درمان ریزش موی سکه ای در بزرگسالان استفاده میشود. برخی مطالعات بیان میکنند که این روش برای درمان کودکان نیز جواب داده است. به هرجهت این روش با سوزن سر و کار دارد و ما سعی میکنیم حتیالمکان از آن پرهیز کنیم. زیرا اولین هدف ما در درمان ریزش موی سکه ای در کودکان، حفظ آرامش کودک دلبندمان است.
تریمسینولون از داروهایی است که برای این درمان استفاده میشود. به این منظور دارو را در پوست محل ریزش تزریق میکنند.
همانطور که گفتیم، این روش درد دارد و پیشنهاد نمیشود. اما در صورتی که مجبور به استفاده از تزریق شدید، روشهای زیر را برای کاهش درد پیشنهاد میکنیم:
- استفاده از سوزنهای نازکتر (30G یا 32G)
- استفاده از یخ یا کمپرس آب سرد در محل تزریق
- استفاده از اسپری اتیل کلرید
- پرت کردن حواس کودک در حین تزریق
- استفاده از بیحسکنندههای موضعی
ایمونوتراپی موضعی
این درمان مخصوص زمانی است که روشهای قبلی در کودکان پاسخ نداده است و بیماری شدت بالایی دارد. در این روش با استفاده از برخی داروها سیستم ایمنی را در محل ایجاد عارضه تضعیف میکنند. به عبارت بهتر، سیستم ایمنی را در آن منطقه نابینا میکنند تا دست از سر کچل فولیکولها بردارد!
میزان پاسخدهی افراد به این درمان متفاوت است. برخی تحقیقات موفقیت درمان ریزش موی سکه ای در کودکان را در این روش حدود 30 درصد نوشتهاند. در برخی درمانگاهها از این روش در کنار محرکهای رشد مو بهره میبرند.
به هر جهت ایمونوتراپی روشی است که از سال 1983 برای درمان برخی بیماریها استفاده میشود. استفاده از این روش در درمان ریزش موی سکه ای در کودکان اما چندان سابقه زیادی ندارد. به همین علت باید قبل از به کارگیری آن درباره عوارض جانبی تحقیق کرد و مشورت گرفت.
هرچه روش درمان خوبه مال تو…!
ما در این مقاله به برخی از روشهای درمانی رایج در کودکان اشاره کردیم. در صورت علاقه به بررسی کامل روشهای درمانی به مقاله درمان ریزش موی سکهای رجوع کنید.
جمعبندی درباره ریزش موی سکه ای در کودکان

کودکی و نوجوانی سن مهمی است. چرا که بخشی از شخصیت کودک ما در این سن شکل میگیرد. به همین علت بیماریها در این سنین جنبهی روانشناختی نیز پیدا میکنند. مسلما هیچکس از بیمار شدن خوشش نمیآید اما این موضوع در سنین پایینتر کمی پیچیدهتر است. حتما درباره بیماری کودکتان با او صحبت کنید. اگر کودکمان مدرسه میرود حتما این موضوع را با دبیر و مسئولین مربوطه مطرح کنیم.
بعضا دیده شده کودکان مبتلا به این بیماری در مدرسه توسط سایرین مسخره میشوند. این موضوع عجیبی نیست پس بابت آن کلافه یا عصبانی نشوید. در عوض از این فرصت برای افزایش هوش هیجانی کودک خود بهره ببرید و سعی کنید به او یاد بدهید که با دیگران ارتباط موثر برقرار کند. البته همه اینها در سخن ساده به نظر میرسد و مسلما کار سادهای نیست.
همانطور که در مقاله ریزش موی سکه ای یا آلوپسی آره آتا گفته شد، این بیماری مانند مهمانی ناخوانده است. خود میآید و خود میرود. پس بسیاری از مواقع باید تمرین صبر کنید. از انجام درمانهایی که فاقد پایه علمی هستند بپرهیزید. اطلاعات خود را بالا ببرید تا به آرامش برسید.
سخنی از طرف ریرا
گفتنی زیاد است. هم از طرف ما هم از طرف شما. ممکن است ترسیده باشید. حق دارید. ممکن است خسته شده باشید. باز هم حق دارید. به هر جهت، این یک بیماری خودایمنی است و خوشبختانه منجر به بیماری دیگری نمیشود. درست است که این بیماری در کودکان چندان شایع نیست اما اگر کمی از اطرافیانتان پرسوجو کنید قطعا موارد مشابه خواهید یافت. در صورتی که شدت بیماری زیاد است میتوانید از انجمنهای حمایتی که برای این بیماری ایجاد شدهاند کمک بگیرید.
تیم ریرا به نوبه خود سعی میکند تمام اطلاعات لازم را با زبانی ساده و با استفاده از منابع علمی به شما عرضه کند. شما عزیزان میتوانید هر سوالی در این زمینه دارید به ما در میان بگذارید.